Hva skjer i Skånevik?

Skånevik er en liten bygd som ligger i Etne kommune sør for Bergen. Som så mange andre bygder i våre fjorder har de deres opprinnelse i sjøfartsrelatert næring. Fisk og sjømat var det som skapte livsgrunnlaget for denne typen bygder i Norge. Inne i fjordene var ikke landbruket like utbredt da det var vanskelig å finne dyrkbar mark i de steinbelagte dalsidene. Fisken ble derfor bygdas livsnæring. Etterhvert som Norge ble industrialisert ble den lokale økonomien i Skånevik snudd til skips og industritjenester for sjøfartsnæringen.

Det som den gang var Skånevik Mekaniske verksted huser i dag Norsk Motormuseum hvor man kan lære om historien rundt norskproduserte motorer for småbåter.

Akkurat som når fiskebrukene og industriverkstedene ble flyttet ut av landet står bygder som Skånevik på bar bakke når det kommer til lokal sysselsetting. Det er derfor viktig at den norske stat sørger for tilstrekkelig desentralisering av statlige aktiviteter for å sikre livsgrunnlag i distriktene. I våre digitale samfunn er det nemlig slik at ikke alle bedrifter og statlige organer trenger å holde til i hovedstaden. Ved å etablere statlige aktiviteter i distriktene sørger man for en inntektskilde i bygdene som gir videre livsgrunnlag for den lokale økonomien.

Skånevik bluesfestival

Det er få ting som slår god musikk i naturskjønne omgivelser. Alle som har vært på en bygdefestival i Norge vet at dette byr på en helt spesiell opplevelse. Her kan man nyte en intim stemning med god musikk, lokal mat og gode venner. For bygda er dette årets happening da den tiltrekker seg hundrevis av besøkende fra land og strand. Dette er en anledning for både lokale og tilreisende til å nyte Skånevik på sitt beste, og så klart er det flott for den lokale økonomien at det kommer tilreisende utenbys fra for å oppleve bluesmusikk i Skåneviks sjarmerende gater i åpningen av Åkrafjorden.

Comments are closed.